Ловци свалят пушките за два месеца. Ловците от дружинките към ловно-рибарско сдружение

...
Ловци свалят пушките за два месеца. Ловците от дружинките към ловно-рибарско сдружение
Коментари Харесай

Ловци свалят пушките за два месеца


Ловци свалят пушките за два месеца. Ловците от дружинките към ловно-рибарско съдружие „ Гларус “- Поморие, сами си постановиха ограничавания при лова на дивата свиня поради мощно намалялата й популация в резултат на африканската чума по свинете.
Това сподели пред „ “ ръководителят на сдружението Дончо Дончев.Част от дружинките в региона, обхващаш източната част на Стара планина, няма да ловуват през октомври и януари, с цел да не оказва ловът толкоз огромен напън върху популацията. Авджиите ще нарамят пушки единствено през ноември и декември, и то в един ден от седмицата – събота или неделя.

Дружинките, които в първия ден от началото на ловния сезон – 1 октомври, въпреки всичко потеглиха по горите в търсене на глигани, са се върнали с празни ръце. Спадът в отстрела се видял още предишния сезон, когато били повалени единствено десетина свине. За съпоставяне през 2019-2020 година, преди чумата да удари, отстрелът бил 500 глигани. Тази година обаче има лъч светлина, тъй като има млади животни, само че популацията към момента остава ниска. С идването на чумата броят на дивите прасета в региона се свил с две трети.

В ловните полета на поморийското съдружие заболяването се появила при започване на 2020 година Малко преди този момент авджиите забелязали нещо необичайно – животните просто изчезнали. „ В гората не намирахме трупове на умрели диви свине. Те надушват по някакъв метод вируса, не знам инстинкт ли е. Защото към две седмици преди идването на чумата животните просто се изпариха “, изясни Дончев.

Надушвайки заплахата, част от дивите свине мигрирали, за наслада на ловците от други региони. Така предишния ловджийски сезон авджиите от Благоевград, Кърджали и Кюстендил имали страхотна слука.

А до момента в който чакат завръщането на глиганите, сътрудниците им от опустелите места компенсират с лов на други типове. Много от ловците от сдружението в Поморие се пренасочили към хищници и имали добър отстрел на чакали и лисици. Този лов се подтиква от локалното съдружие със средства, които по-късно да отидат за създаване на ловно-стопански уреди. „ Нашата дружинка отстреля 50 чакала. Гласували сме да се дават по 20 лв. на чакал. Събраните 1000 лв. ще се вложат още веднъж в природата за хранилки, заслони, просеки “, изясни Дончо Дончев.

„ Гледаме да оказваме помощ на ловците, те се пробват да поставят оптимални грижи за запазване на дивеча. Първо би трябвало да сме положителни стопани, с цел да да имаме добър отстрел “, добави той.

Всички дружинки имат чакала и хранилки, които зареждат през зимата с царевица. Хранилките са електронни и разпръсват храна през избрани шпации. Преди идването на чумата поморийското съдружие закупувало по 25 тона царевица. Заради неналичието на дивеч предишния сезон били нужни единствено 15 тона. Тази година още чакат реколтата, само че евентуално ще вземат почти същото количество.

И до момента в който поморийските дружинки се върнаха с празни ръце от първия за този сезон ловджийски излет, сътрудниците им от други краища на страната означиха добра слука.

В Родопите ориста е била най-благосклонна към ловците от село Селча. След извършен обстоен инструктаж и прелестно проведена гонка, в която се включват 20 ловци, в м. Леската е открита огромна сюрия диви прасета, а точните стрелци от дружинката съумяват да се разпишат блестящо. Сред майсторите на точния изстрел са опитните авджии Младен Парпулев, Йордан Буцов, Владимир Кисьов и Диди Кисьов, оповестява Съюзът на ловците и рибарите в България на уеб страницата си slrb.bg.
Първият ловджийски ден донесъл слука и на ловците от село Елховец. Денят стартира с инструктаж, добре проведена гонка в м. Поляната и отстрел на 2 прелестни индивида.

През първия излет не останаха обратно и ловците от една от дружинките на смолянския квартал Райково с ръководител Атанас Караджов. Отстреляни са 2 диви прасета. Първото животно от 120 кг е намерено от кучето на Йордан след неуспеха на другите кучета. По него стреля ловецът Евгени Семерджиев, само че пушката му засича и той има неприятна среща с дивеча. Животното продължава и сполучливият изстрел е заимствуван от Илия Михайлов. Не по-малко забавна е срещата с втората дива свиня. По нея Христо Аврамов възпроизвежда пет изстрела, само че животното не е повалено незабавно – гонката продължава до село Левочево, където с прецизен изстрел е покосено от Михаил Бодуров.

С огромна слука стартира ловният сезон в ЛРД „ Огоста “ – Монтана, заяви експертът по лова в сдружението Александър Георгиев.

При първия за сезона ловджийски излет дружинките са имали редица точни попадения. Засега с най-голяма слука е дружинката в с. Сумер, където са отстреляли 4 огромни диви прасета.

С прецизен мерник се похвалиха и дружинките от Долно Белотинци, Клисурица и Долна Рикса, разясни Георгиев. Точният брой на отстреляните диви прасета по региони ще бъде обяснен при започване на седмицата.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР